Vakka-Suomen Panimo – Timo Pitkänen

Viimeinen haastattelumme Olut Expossa palasi lähtöruutuun. Aloitimme tapahtuman maistelukierroksen Vakka-Suomen panimon tiskiltä, mutta tässä vaiheessa kielenkantamme olivat vielä raikkaasta ulkoilmasta niin karheat, että tallentaminen jäi tekemättä. Vakkasuomalaisten Savukataja -olut jäi poikkeuksellisella maullaan mieleemme kuitenkin niin vahvasti, että muutaman tunnin notkistelun jälkeen oli aika palata heitä jututtamaan.

Vakka-Suomen Panimo on vuodesta 2008 toiminut Uudenkaupungin ylpeys. Resepteistä vastaa Saksassa koulutuksen saanut panimomestari Jani Vilpas, jonka onnistuneita oluita on palkittu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Vakka-Suomen Panimon ideologia pohjaa vankasti aitoihin, puhtaisiin perusmakuihin, joita kunnioitetaan perinteisellä suomalaisella oluentekotavalla. Panimon tuotteista voi löytää esimerkiksi kahvin, katajan, nokkosen tai hunajan makuja. Vakka-Suomen Panimon oluita ei värjätä, vahvennella, laimenneta tai pastöroida; vain rakkaudella valmistettuja huurteisia ilman lisä- ja säilöntäaineita.

Maistamamme Savukataja on mainetta niittänyt uniikki olut, joka palkittiin vuoden olueksi samassa tilassa Helsinki Beer Festivaaleilla 2009. Savukataja syntyi Vilppaan päätöksestä tehdä rohkea olut, joka pärjää kilpailussa ja näin Vakka-Suomen Panimo nappasi voiton vain vuoden panimotoiminnan jälkeen. ”Jäätävän hieno olut” tuli jäädäkseen vakiovalikoimaan.

Savukataja on hieno esimerkki siitä, että panimoalalla toimiminen vaatii uskallusta. Vakkasuomalaisille esimerkiksi uuteen panimoon investointi oli suuri kuluerä, mutta usko alaan ja sydämellä tekemiseen on sitkeä kuin suomalainen kataja. Savuisen oluen rehellinen ja kikkailematon maku veikin Every Beer I Taken sydämen. Kansallista identiteettiä hivelemään, suosittelemme tuopillista Savukatajaa vaikkapa lähestyvän itsenäisyyspäivän juhlistamisessa.

Turhia konstailematon oli myös Every Beer I Taken viimeinen haastattelu Vakka-Suomen panimolaisille, kun tuli jo aika ottaa tyhjentyvältä Kaapelitehtaalta uusi suunta. Harmiksemme monta kiintoisaa sivua jäi vielä kääntämättä ja maljaa maistamatta. Pienpanimomaailman hurmaava ilmapiiri kuitenkin humallutti Every Beer I Taken siihen malliin, että lupaamme täyttää tuoppimme hyvien tarinoiden äärellä jatkossakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *