Uudenvuoden Orval

Orval

Ilmeisen arvostettu Orval on trappistioluisiin kuuluva belgialainen pintahiivaolut. Trappistiolut -kategoria on varsin jännittävä, sillä se viittaa Trappistimunkkien valvonnassa pantuihin oluisiin, eikä ole varsinainen olutlaji. Aitoja trappistipanimoita on maailmassa vain 11. Variaatioita oluissa on paljon, mutta yhdistäviä tekijöitä ovat melko vahva alkoholiprosentti ja pullotuksen jälkeinen käyminen. Trappistioluita, kuten Orvaliakin kannattaa siis tilaisuuden tullen maistella hieman eri-ikäisinä, jotta oluen koko makuskaala tulee esille.

Itse Orval Brewery on perustettu vuonna 1913 Orvalin luostarin yhteyteen tarkoituksena rahoittaa luostarin laajat jälleenrakennukset. Samana vuonna pantiin myös ensimmäinen Orval olut. Nykyisin oluesta saadut tuotot menevät luostarin ylläpitämiseen ja paikallisen sosiaalihuollon tukemiseen.

Orval

Sitten itse maistelutuokioon:

Orval yllätti varsin kuohkealla vaahtopäällään, joka kohosi lasin reunojen yli kevyesti pari senttiä pitäen muotonsa. (Huomioikaa siis olutta kaataessa äärimmäinen maltillisuus, jos haluatte lasiin muutakin kuin kuohkean vaahdon.) Hämmästeltyämme hetken vaahdon vallattomuutta katse kiinnittyi oluen kauniiseen ruosteenomaisen oranssiin väriin. Kerrassaan kutsuva ulkomuoto tällä oluella. Tuoksukin miellytti kumpaakin maistelijaa raikkaalla, hieman hiivamaisella hedelmäisyydellään. Ulkoisen viehätyksen luomat odotukset kuitenkin murenivat kerta heitolla ensimmäisen kulauksen mukana:

Noora: ”Tosi bitterinen maku.”, ”Tuoksu ja väri antavat olettaa hedelmäisempää meininkiä.”, ”Alku lupaava, lopputulema ylitsepääsemättömän kuiva, tyly.”, ”Ehkä jonkun täyteläisen, rasvaisen juuston kanssa napakymppi.”

Lotta: ”Alusta en oo varma, keskellä pehmeää hedelmäisyyttä ja loppu pistävä.”, ”Prosentit maistuu, lämmittää rinnassa.”, “Alku ehdottomasti parempi, kuin loppu.”, ”Jos tää olis joku henkilö, tää olis kansakoulun opettaja; vanha ja väsyny.”, ”Vois toimia grillikyljen kanssa.”

Pisteitä tämä olut sai Nooralta 2/5 ja Lotalta varovaisen 2,5/5.

PicsArt_12-29-02.05.08

Tosiaan huomioitakoon, että kyseisen oluen makujen maailma muuttuu oluen ikääntyessä ja hiivojen tehdessä tehtävänsä pullon sisuksissa. Tämä kyseinen pullo oli napattu Alkon hyllyltä samana päivänä, joten vertailukohtaa ikääntyneempään versioon ei ole. Every Beer I Take ei ihastunut, mutta jokainen koittakoon onneaan ja sukeltakoon Orvalin saloihin.

Tämän kriittisen arvion saattelemana toivotamme jokaiselle rattoisaa vuodenvaihdetta ja onnistuneita olutvalintoja hetkiin kultaisiin!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *