Noin 60 õlutta, kiitos – TCBW 2016

 

TCBF2016
TCBW2016

Ne, jotka tuntevat meidät paremmin, tietävät mieltymyksemme Itämeren tuolla puolen siintävään Eestin maahan. Kyseisen maan pääkaupunki on toiminut merkittävänä kulmakivenä Every Beer I Taken syntytarinassa. Tällä kertaa viettelys oli vastustamaton, kun Tallinnasta kaikui käsityöoluiden suloinen kutsu. Kyse on tietenkin 1.-2.4.2016 järjestetystä Tallinn Craft Beer Weekendistä, johon osallistuimme tällä kertaa maltillisesti vain lauantaina. Kalasataman rosoinen tehdashalli toimi tunnelmallisena areenana oluiden maisteluun. Pojot puitteista ja toimivasta konseptista Põhjolan pojille!

TCBW2016

Every Beer I Take maisteli systemaattisesti menemään, päätti parhaat ja haastatteli tekijöitä näiden timanttien takana.

Labietis

Reinis Pļaviņš
Niittyjen herra, Labietisin Reinis Pļaviņš kahmaisemassa kesää suoraan lasiin.

Tämän panimopubin oluet hurmasivat poikkeuksellisen luonnonläheisellä makumaailmallaan. Oluet olivat todella nimensä veroisia. Maistelimme Labietisin Plavan, jonka nimi tarkoittaa niittyä. Oluen väri oli samean keltainen, vaahto tiivis ja tuoksu vei heti mukanaan kesäniityille. Spontaanit lausahdukset maistelun lomasta:

“Törkeän hyvä, parasta pitkään aikaan! Tekee mieli kulauttaa. Sopivan makea. Ihana, olut kuin nimi.”

Tämä kesäisen makeahko, 6,3% yarrow ale ansaitsi kummaltakin täydet 5 pistettä.

Ensivaikutelmaltaan rujosta panimonpitäjästä kuoriutui varsinainen kaunosielu, kun pääsimme raottamaan tarinaa Plavan takana. Mies kertoi oluen makumaailman syntyvän hetkestä, kun kesäpäivänä astut hiljaiselle niitylle, mehiläiset pörräävät, niitty tuoksuu, tartut hetkeen ja pullotat sen. Labietis ei ole varsinainen panimo, vaan pieni piilopubi Riikassa. Panimopubi yhdistää latvialaisen perinnetiedon hyötykasvien ja yrttien käytöstä oluentekoon. Näin saadaan aikaan erikoinen yhdistelmä luonnonläheisiä makuja, joista Plava on malliesimerkki. Ajatuksena oli aloittaa tavanomaisilla oluilla, mutta Plavan lämmin vastaanotto sai tekijät ymmärtämään, että poikkeaville yhdistelmille on kysyntää. Makua kehuttiin ja näin kasvien hyötykäyttö muotoutuikin Labietisin tavaramerkiksi. Tällä hetkellä pub tarjoilee 12 hanasta suloisia makuja niille, jotka paikan päälle löytävät.

Cigar City

Neil Callaghan
Cigar Cityn Neil Callaghan ja tankkien täydeltä ööliä.

Kevätniityltä siirryimme tummien oluiden taipaleelle floridalaisen Cigar City -panimon ständille. Saimme maisteltavaksi Jose Marti Imperial Porterin sekä Maduro Brown Alen. Brown ale, 5,5% on Cigar Cityn ihka ensimmäinen tuotos ja nykyisin tarjolla ympäri vuoden. Maku oli mukavan kotoisa, tuoksussa paahtokaramellisuutta,  mutta kevyen runkonsa vuoksi olutta uppoisi kuitenkin mielellään isompikin tuopillinen. Panimon edustaja Neil Callaghan kuvaili olutta suoraviivaiseksi englantilaistyyliseksi aleksi, jonka maku taittuu jopa porterin suuntaan.

Jose Marti Imperial Porter oli brown alea tuhdimpi tuotos. Tämä olut on liian humaloitu ollakseen perinteinen porter ja siksi olutta kuvattiinkin india style porteriksi. Väriltään olut on lähes musta, vaahdoltaan oranssi ja makumaailmaltaan mukavan uudenlainen yhdistelmä täyteläisyyttä ja kepeyttä. Olut tarjoaa suun täydeltä kaikkea ja toimii miehisenä lopetuksena raskaalle työpäivälle. Prosentteja tästä oluesta löytyy komeat kahdeksan.

Cigar City on kahdeksan vuoden aikana ehtinyt panna hämmästyttävät 600 olutta, joten kaikkea on Callaghanin mukaan ehditty kokeilla ja kahdesti. Valitettavasti sikarikaupungin tuotteiden saatavuus Euroopassa on olematonta, sillä panimon oluita myydään lähes sataprosenttisesti vain Floridassa. Tallinnaan Cigar City eksyi Põhjolan vastakutsuna heidän vierailtuaan jenkkiläisillä olutfesteillä. Kysyimme Amerikan vieraalta, minkälaiseen suuntaan olutmaailma on Jenkeissä menossa. Voimakkaiden katkeroiden jälkeen kysyntä tuntuu menevän kepeämpään suuntaan, eli tummista vahvoista ja humaloiduista oluista ollaan siirtymässä miedompiin pilsnereihin ja lagereihin. Cigar Cityn suosikki tällä hetkellä onkin heidän oma lagerinsa.

Nämä panimot ja oluset olivat vain jäävuoren huippu toinen toistaan maukkaimpien oluiden satapäisestä tarjonnasta. Sinnikkäimmät voivat yrittää ottaa selvää Every Beer I Taken kryptisestä arviointitaulukosta, josta ilmenee myös muut illan suosikit.

Ammattimainen pisteytystaulukko
Ammattimainen pisteytystaulukko.

Tässä vielä tunnelmia heille, jotka eivät paikalle päässeet tai hamuilevat jo ensi vuoden festeille. 

Onnelliset oluennautiskelijat työssään
Teretulemast voimistelese rinki!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *