Oodi turkulaisuudelle – Radbrew ja Gaggui Kaffela

Radbrew ja Gaggui Kaffela
Illan setti valmiina maisteltavaksi.

Heti sen jälkeen, kun blogimme toinen osapuoli oli laskenut muuttolaatikot käsistään Helsingissä, oli jo aika kiitää moottoritietä pitkin äkkiä Turkuun. Tällä kertaa kaupungista kuului niin vastustamaton olutpullojen ja kakkuhaarukoiden kilinä, ettei ketään täysijärkinen sanoisi moisille sulosoinnuille ei. Kyseessä oli herkullinen meeting Every Beer I Taken, Gaggui Kaffelan ja Radbrewn kesken, jonka tarkoituksena oli parittaa turkulaiset laatuoluet turkulaisten laatukakkujen kanssa. Siis hä, kakkuja ja bissee? Juu, ja se oli täydellistä! 

Kerrotaanpas hieman illan tekijöistä.

Gaggui Kaffela on vuonna 2014 alkunsa saanut kahvila, joka on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut jo mittavan kansansuosion. Gaggui Kaffela on saanut ylistäviä kommentteja niin lehtijutuissa kuin blogiteksteissä, ja jutut herkullisista kakuista ovat kiirineet jo Turun rajojenkin ulkopuolelle. Eikä syyttä suotta. Kahvilan perustaja Jonna Sinkkonen ei tingi laadusta, vaan kakut tehdään reseptejä myöten alusta loppuun asti itse. Olimme siis varsin iloisia, että Gaggui Kaffela innostui hullunkurisesta ideastamme parittaa kakut ja oluet. Kahvilan henkilökunta olisi kaikessa komeudessaan ollut kiinnostunut osallistumaan maisteluihin, mutta kesäkiireistä johtuen saimme paikalle mahtavat Jonna Sinkkosen ja Jenni Korkeamäen muiden jäädessä valitettavasti nuolemaan näppejään!

Illan isäntänä toimi Radbrewn Olli Juhala, joka ystävällisesti kutsui meidät kaikki kameroinemme ja kakkuinemme Radbrewn panimon tiloihin Kaarinaan. Radbrewsta olemmekin jo kirjoitelleet viime vuoden Olutexpojen yhteydessä, mutta eipä liene turhaa hieman kerrata. Panimo on saanut alkunsa samoihin aikoihin Gaggui Kaffelan kanssa, kun kaksi kaverusta Patrik Niskanen ja Matti “Eikka” Laakso päättivät viedä olutharrastelun astetta totisempaan suuntaan. Panimo rakentui kevään 2014 aikana ja virallinen tuotanto lähti käyntiin syksyllä. Keskeistä Radbrewn oluissa on laadukas käsityö tuoreita raaka-aineita hyödyntäen, höystettynä kilpailijoistaan erottuvalla postapokalyptisellä teemalla. Oluiden suosio on tasaiseen tahtiin kasvanut, ja tästä vuodesta lähtien panimon oluita on voinut nauttia myös Radbrewn omassa anniskeluravintolassa Radbarissa Turun keskustan läheisyydessä.

Olli Juhala
Olli valmistautuu maisteluihin asiaan kuuluvalla vakavuudella.

Sitten itse maisteluihin.

Ensimmäinen testipari: Omena-crumblekakku & Wasteland: Northern ESB

Kauden suomalaiset omenat keitettynä Radbrewn ESB:ssä, päällä rapsakka crumblemuru. Oluena perinteinen brittibitter, kuusiprosenttinen ESB kivalla peruspohjalla ja brittihiivoilla sekä -humalilla.

Gaggui Kaffela
Oi niin ihana omena-crumblekakku.

Ensimmäistä makuparia edeltävä jännitys oli käsin kosketeltava. Mennäänköhän tässä nyt pää edellä pohjaan vai kohti jotain suurta ja kaunista? No, Jonnan reaktio kertonee kaiken:

“Siis. What the fuck.”

Kakku toimi täydellisesti, siis täy-del-li-ses-ti yhdessä ESB:n kanssa. Oluessa marinoituneet omenat olivat upean mehukkaita, crumble toi kakkuun tekstuuria. ESB tuki syysomenoiden hapokkuutta ja taittoi kakun makeutta toivotulla tavalla. Kaikki maistelijamme olivat niin häkeltyneitä ensimmäisen makuparin saumattomasta sulavuudesta, että ideariihi kombon hyödyntämisestä alkoi välittömästi kuplia keskuudessamme. Olimme yhtä mieltä siitä, että kyseinen taistelupari olisi mille tahansa ravintolailllalliselle täydellinen päätös.

“En ois ikinä uskonut, että sais tällaiset kiksit.” (Jonna)
“Aika mieletön.” (Jenni)
“Voidaanko vaan alkaa ostaa teiltä kakkuja?” (Olli)
“Onko yksi nappi? On – aivan ihana!” (Lotta & Noora)

Toinen testipari: Shitruuna & Wasteland: Oasis

Sitruunamarenkikakku lemon curdilla ja italialaisella marengilla. Oluena 5,9 prosenttinen raikas hefeweizen, “epätyypillinen” vehnäolut ja Radbrewn myyntimenestys.

Ensimmäisen euforisen makustelun jälkeen oli hyvä siirtyä toiveikkaana seuraavaan pariin. Sekä kakku että olut kuuluvat tekijöidensä suosituimpiin tuotteisiin, joten odotukset näiden yhteensopivuudesta olivat kovat. Pientä epäilystäkin oli kuitenkin ilmassa – mietimme kirpsakan sitruunan mahdollisesti jylläävän oluen maut alleen. Miten kävi?

Ulkoasultaan kakku ja olut tukivat toinen toisiaan. Vaaleankeltaisessa hefeweizenissa toistui lemon curdin värisävyt ja vaahtokukkanen loi samanlaisen kruunun oluelle mitä italialainen marenki kakulle. Makunsa puolesta kombo synnytti ensimmäiseen pariin verrattuna enemmän eriäviä mielipiteitä. Blogistiemme mielestä Oasis jäi sitruunan maun alle, joskin Olli huomautti diplomaattisesti, että ne eivät kuitenkaan riitele keskenään. Hän vinkkasi, että oluen Mosaic -humala voisi toimia napakammin esimerkiksi mustaherukan kanssa. Gaggui Kaffelan tiimi oli tästäkin makuelämyksestä haltioissaan.

“Musta tää bisse on ihan sikahyvää tän (kakun) jälkeen!” (Jonna)
“Mä en nyt laittais näitä paremmuusjärjestykseen.” (Olli)

Etenkin Jonna kertoi oluen ja bissen liittojen avanneen hänelle aivan uuden ulottuvuuden kakkuihin, joita on “syönyt miljoona vuotta” tai joita ei oikeastaan enää tule syötyä niin paljon.

“Mä en syö näitä kakkuja. Tää yhdistelmä on niin hyvä, et mun tekee mieli näitä lisää.”

Wasteland: Oasis ja Shitruuna
Wasteland: Oasis ja Shitruuna.

Kolmas testipari: Heaven on Örth & Fear of The Dark

Gaggui Kaffelan suosituin kakku, mutakakku omatekoisella suolaisella kinuskilla ja suklaaganachella. Oluena kevyt 4,1 prosenttinen brown porter, Radbrewn Imperial Stoutin vierteestä keitetty kauppavahvuinen pöytäportteri.

Tätä maistelua edelsi Gagguin Jonnan vieno tunnustus, että hän ei ole stoutoluiden ystävä. (Korjattakoon tässä vaiheessa, että haastattelussa puhuimme stouteista vaikkakin kyseessä oli porter.) Raadissa oli siis paahteisempiin oluisiin hieman varauksella suhtautuva maistelija ja oma Nooramme, jonka sydän ja vatsa ovat aina avoinna tummalle kullalle. Loppujoukko taisi olla enemmän neutraalilla kannalla, hyvä bisse kun on aina hyvä bisse. Visuaalisesti tämä kaksikko oli näyttävä pari. Intensiivisen suklainen Heaven on Örth ja Fear of The Dark kuumottavine etiketteineen olivat jo maistamattakin plussan arvoinen saavutus. Haarukallista seurasi hetken hiljaisuus.

“…. Ihan huippuhyvä..! Suklaa hiipii kuin toi ukko tuolta ovesta.” (Lotta)
“Päässä räjähtää.” (Olli)
“Ei ***** oikeesti. Tää on tosi hyvä kombo. Mein on pakko saada bissee. This is insane!” (Jonna)
“IHANA! Olut tasapainottaa ja leikkaa makeuden.” (Noora)
“Mulla on sellanen olo et haluan syödä ja juoda samaan aikaan. Mä aloin siis just tykkää stouteista.” (Jonna)

Siis portereista Jonna, portereista. Mutta väliäkös tuon! Kaikki jakoivat tämän yhteisen onnen tunteen, että kyllähän siinä rakastuneena menee porterit ja stoutit helposti sekaisin.

Neljäs testipari: Vähä Liia Tuhti & Project 58

Kakkuna appelsiini-lime-passionhedelmäjuustokakku suklaapohjalla, hapan yhdistettynä makeaan. Reseptin suklaarunko sama kuin Heaven on Örthissä, mutta mukaan on ujuttettu secret ingredient. Oluena 8,5 prosenttinen tupla-IPA, humaloituna hövelisti uusiseelantilaisilla hedelmäisillä lajikkeilla. Olut kuuluu Radbrewn Project -linjaan, jonka etikettejä komistavat Worms -tietokonepeleistä tutut kolmipäiset superlampaat.

Onnistuneen maistelutuokiomme viimeisteli illan ehdottomasti mielenkiintoisin makupari. Rinnakkain olivat kaksi liioittelevaa luomusta – kakku, joka on samanaikaisesti suklaa- JA juustokakku ja ronskilla kädellä humaloitu double IPA. No huh-huh. Yhdistelmä pääsi kuitenkin yllättämään! Olut ja kakku kevensivät toinen toisiaan, ja palanen Tuhtia toi oluen trooppiset katkerot mukavasti esiin. Kuvailimme hedelmäisyyttä ikään kuin poskissa pirskahtelevina kuplina, jotka kulauksen jälkeen puskivat pinnalle.

“Veikee! Pistää oikeesti miettimään et mitä täs tapahtuu mun suussani nyt.” (Noora)
“Jos tää olis jälkkärinä kombona, niin ihmiset alkais keskustelee. … Koska tässä bissessä tapahtuu jotain, mitä ei ehkä odottais ja sit sä oot sillai et vou.” (Jonna)

Ilta jätti kasvoille melkoisen hymynkareen ja vatsan hymisemään tyytyväisyyttään. Tällaisia tilaisuuksia kun saisi vielä monia lisää! Suomen alkoholilainsäädännön vapautumista odotellessa, suosittelemme toimimaan seuraavanlaisesti: Käy nappaamassa K-Market Puhakasta Hämeentieltä muutama Fear of the Dark takataskuun, suuntaa Humalistonkadulle Gaggui Kaffelaan ja tilaa mukaan viipaleet maanpäällistä taivasta. Muutama askel kohti Puolalanpuistoa ja avot, kaupungin paras piknik on koossa! Psst. Gaggui Kaffela sijoittuu kätevästi juna-aseman läheisyyteen ja K-Market Puhakka Onnibussin pysäkin eteen. Nyyyt sieltä muualtakin Suomesta äkkiä Turkuun nauttimaan näistä viimeisistä lämpimistä syyspäivistä!

Radbrew
Siinä huurteiset rivissä, vasemmalta Wasteland: Northern ESB, Wasteland: Oasis, Project 58 ja Fear Of The Dark.

Sanottakoon vielä, että maisteluillan makujen hurmiossa heiteltiin sen verran mahtavia ideoita näiden kahden turkulaisen taitajan yhteistyöstä, että kakkuja ja oluita saattaa tulevaisuudessa löytyä mahdollisesti muualtakin kuin piknik-korista..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *