Panimo Hiisi & Donut Island Brewing – Mika Oksanen

Seuraaville tuopposille suuntasimme Panimo Hiisin pisteelle, jossa jututimme Donut Island Brewering -panimon Mika Oksasta. Helsinkiläinen Donut Island on jyväskyläläisten riveihin hiljalleen hiipinyt kiertolaispanimo, jonka onnistuneet kollaboraatio-oluet johtivat Hiisin osakkuuteen puoli vuotta sitten. Myös keskisuomalaiset hiisiläiset ovat 2,5 vuoden panokokemuksellaan melko tuoreita tulokkaita kaupallisella olutkentällä.

Hiisin ja Donut Islandin yhteistyö on useimmista toimijoista poikkeava, jännittävä yhdistelmä kahta erilaista panimoa. Hiisin tematiikka sukeltaa suomalaisesta mytologiasta ja kalevalaisesta tarustosta, kun taas Donut Islandin oluet saattavat olla jotakin aivan muuta Hiisin ideologiasta poikkeavaa.  Donut Island on ikään kuin Hiisin tuoteperhe. Kiertolaispanimohenkinen toiminta jäi kiinnostamaan Every Beer I Takea, ja etenkin toiselle jäsenistämme Hiisin ja Donut Islandin kombinaatiotyöskentely jäi haastattelussa valitettavan tragikoomisesti sisäistämättä.

Oksanen maistatti meille Donut Islandin oluet Frisco Disco ja Magyar Barley Wine. Frisco Disco on 6,2 prosenttinen citra single hop IPA, jonka kesäinen kepeys on paikallaan syysmasennusta lievittämään. Nimensä juoma on napannut helsinkiläiseltä, 80-luvulla ilostuttaneelta baarilta. Suuremman huomion maistelussa vei kuitenkin viinihiivalla tehty Magyar Barley Wine. Unkarilaisesta jälkiruokaviinistä, tokajista inspiroitunut Magyar Barley Wine on jännittävä bisse, mihin viinihiiva tuo hyvin erilaista makumaailmaa.

”Barley Wine alkaa makeana, jonka jälkeen se kuivahtaa hetkeksi ja lopuksi jää hedelmäisenä ja viipyilevänä ympäri suuta.”

Unkarilaisen vaimonsa kotimaisemissa Balatonilla Oksanen sai kipinän kehittää olut, jossa toistuisivat tokajiviinin makeat ja puolimakeat sävyt. Lopputuloksena syntyi vahva ja yllättävä, 10,5 prosenttinen Magyar Barley Wine, jolle ei juuri vastaavanlaista kilpailijaa börstamaailmasta löydy.

Magyar Barley Wine miellytti Every Beer I Taken tiimiä täysin uudenlaisella, ennen kokemattomalla maullaan ja tekotavallaan. Suosittelemme kyseistä olutta pitkien ja voimakkaiden aromien metsästäjille sekä viineille vannoutuneille, mutta kokeilunhaluisille nautiskelijoille. Frisco Discon puoleen kannattaa kaatua silloin, kun pimein talvi uhkaa tukehduttaa sinut toppatakkisi alle: etsi lämminhenkinen pubi loistavassa seurassa, riisu takkisi ja avaa pullollinen aurinkoa.

Hiisin oluita löydät varmimmin Jyväskylän alueella ja Helsingissä, missä saatavuus on parhaimmillaan niin Alkoissa kuin kattavissa päivittäistavarakaupoissakin. Sekä Donut Islandin että Hiisin tuotteita kannattaa tiedustella myös kaikista laadukkaista olutravintoloista, etenkin Keski-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *