OmnipolloFEST 2017

Ruotsalainen Omnipollo on Henok Fentien ja Karl Grandin vuonna 2011 toimintansa aloittanut mustalaispanimo, jonka epätavanomaiset ja ylitsepursuavat oluet ovat herättäneet huomiota Ruotsin rajojen ulkopuolellakin. Jo kolmen vuoden toiminnan jälkeen Omnipollo äänestettiin RateBeer.com -sivustolla Top 100 panimoiden kastiin. Fentien intohimoinen ote oluen panemiseen ja Grandin mielikuvitusta pursuava visuaalinen silmä ovat luoneet olutkansaa houkuttelevan ja huomiota herättävän kokonaisuuden, joka toimii.

Tänä vuonna on kulunut siis 6 vuotta panimon synnystä ja 2 vuotta siitä, kun kaksikko perusti nimikkopubinsa Omnipollo’s Hattin Ruotsiin. Tästä syystä 7.-9.4.2017 juhlittiin OmnipolloFESTejä ja tottahan toki Every Beer I Taken piti lähteä testailemaan mistä moinen kohu kyseisen panimon kohdalla on peräisin. Itse tapahtuman järjestelyissä oli valtavia puutteita, joista panimo sai varsin suorasanaista palautetta tapahtuman Facebook-sivuilla. Nämä puutteet eivät kuitenkaan koskeneet omaa osallistumistani juuri lainkaan, joten keskityn mielummin olennaiseen eli oluttarjontaan. Tarkemmin vieläpä oluttarjontaan Omnipollo’s Hattissa lauantaina 8.4.2017, jolloin tarjolla oli kymmenen herkullista olusta itse Omnipollolta, sekä muutamalta vierailevalta panimolta. Lista oluista näkyy kuvassa alapuolella.

Omnipollo's Hatt beer menu

Seurassani juomia maistelemassa oli kolme oluesta innostunutta ystävääni ja ajattelinkin nostattaa kollektiivisesti kokemuksistamme listan parhaimmat oluet teidän lukijoiden tietoisuuteen.

Aloitan omasta henkilökohtaisesta suosikistani Omnipollon ja Siren & Dave Strachanin kollaboraatiosta Lorelei. Tämä 10,5% tynnyrissä kypsytetty extra maple porter oli itse tumma täydellisyys. Tuoksussa vahva vaahterasiirappisuus, joka toteutui myös maussa. Toi mieleen tiramisujälkiruoan. Maistelutiimimme kaksi italialaista vahvistusta kertoivat oluen maun muistuttavan ihan Pocket coffee -konvehtia, joka oli minulle täysin vieras käsite. Joka tapauksessa juoma, kuin jälkiruoka. 5/5.

Omnipollo AGRY CHAIR – Lunar lycan marzipan coffee cream sweet stout 11,5%, Omnipollo + Siren & Dave Strachan LORELEI – barrel aged extra maple porter 10,5% and B Nektar Apple Pie - Mead 14%
Omnipollo AGRY CHAIR 11,5%, Omnipollo + Siren & Dave Strachan LORELEI 10,5%, B Nektar Apple Pie 14%.

Toinen tunteita herättävä makuelämys oli B Nektarin Apple Pi 14%, joka ei kylläkään ollut olutta vaan meadia eli hunajaan pohjautuvaa alkoholijuomaa, jonka prosentit vaihtelevat 8%-20% välillä. Tämä Apple Pi nousi tiimimme suosioon, vaikka itse koin juoman vähän turhan tujuna mummon omenamehutiivisteenä. Sanoisin, että olutta kaipaavalle tämä juoma on väärä valinta. Jälkiruokaviiniksi toimiva juoma.

Niputimme listan kolme ensimmäistä juomaa kesäkännit-kategoriaan. Kepeitä ja raikkaita, mutta ei erityisen tunteita herättäviä. Pale ale oli maultaan kuin suuri kupla, joka poksahtaessaan jätti tyhjän bitterisen maun suuhun. Bianca raspberry oli sorbettisen kruununsa ja pinkin värinsä ansiosta näyttävä, mutta maku ei maistelijoissamme herättänyt suuria tunteita. Toisaalta gose-tyyppisen oluen ystäville varmasti varsin tasapainoinen ja miellyttävä olut. Hill Farmsteadin Anna saison oli sitruksisen hedelmäinen ja kepeä. Yksi maistelijoistamme totesi oluen jättävän nahkaisan maun suuhun.

Omnipollo Ad.Astra 5,5%, Omnipollo Bianca raspberry 6%, Hill Farmstead Brewery Anna 6,5%
Omnipollo Ad.Astra 5,5%, Omnipollo Bianca raspberry 6%, Hill Farmstead Brewery Anna 6,5%.

The Monkish Brewing Companyn Dial the Seven Digits DIPA 8,2% edusti ylpeänä raikkaiden ja mielenkiintoisten oluiden kategoriaa. Oluen tuoksu ei luvannut mitään erityistä, mutta maku oli hedelmäinen ja miellyttävän monitahoinen. Tämän oluen nautin mielelläni uudemmankin kerran.

Vielä viimeisenä nostattaisin Hair of the Dogin Sour cherry pannepotin, joka lähenteli maultaan vahvasti portviiniä tai sherryä. Tuoksu oli pistävän kirsikkainen ja makea, väri läpäisemättömän tumma ja koostumus vähähappoinen, sekä pehmeä. Tämä olut ei ehkä taivu jokaisen oluen ystävän suuhun, mutta on ehdottomasti maistamisen arvoinen.

Tahdon alleviivata, että jokainen listan olut oli lajissaan vähintäänkin hyvä, mutta tason ollessa korkealla, nousevat poikkeukselliset oluet ylitse muiden. Vinkkinä ensi vuoden OmnipolloFESTejä harkitsevalle; kannattaa seurata mille tasolle järjestelyissä on edetty. Laatuolutta saa Omnipollo’s Hattista ilman 40 minuutin jonotustakin minä viikonpäivänä tahansa.

Where do I get this jacket?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *