Rekolan Panimo – Jari Leinonen

Seuraavaksi parkkeerasimme Rekolan sympaattisen volkkaripakun kylkeen jututtamaan entistä keittiömestaria Jari Leinosta. Rekolan Panimo on Leinosen ja hänen ystävänsä kuningasidea tuoda keittiömaailman vahva makutietämys mukaan ammattimaiseen oluen tekoon. 17 vuotta keittiössä hääränneen Leinosen harrastusmielinen kotipaneminen syrjäytti lopulta leipäduunit köökissä, ja hienoisen ajatustyön jälkeen syntyi Rekolan panimo vuonna 2011. Nyt panimotuotteina myytävät oluet ovat juuri niitä, joita Leinonen aikoinaan kotonaan kypsytteli.

Jari kaatoi Every Beer I Taken maljoihin uljaan Kesäkollin ja hassuttelevan Funky Luomun. Leinosen intohimon ruuan ja oluen yhdistämiseen tunnistaa näistä oluista jo ensi hörppäisyllä – tai paremminkin jo ennen kuin mitään on ehtinyt lipumaan huulia pidemmälle. Kesäkollista pinnalle puskee ensimmäiseksi voimakas tuoreen inkiväärin tuoksu, joka tavanomaisesti aistitaan inkiväärioluista vasta maistamisen jälkeen.

Tätä kesäistä vehnäolutta on Leinosen mukaan ”iha hirvee tehä”: inkiväärejä kuoritaan päivästä kahteen ja laitetaan hitaasti uuttumaan, jotta toivottu kirpsakka tuoksu saavutetaan. Inkiväärejä ei keitetä, jolloin kilpailijoilleen ominaista polttelevaa makua ei tästä komeudesta löydy.

Funky Luomu on täysluomuolut, jossa perusmallaspohja on saanut kaverikseen muutaman belgialaisen hiivan. Hiivojen hulluttelua ja käymislämpötilaa kontrolloimalla tuotetaan kyseisen oluen kaikki twistit ja tuoksut ilman turhia kikkailuja. Funkyn koukkuna on Leinosen mukaan sen loistava yhdistettävyys ruuan kanssa. Esimerkiksi juustojen makuparina hedelmäinen ja aromikas Funky toimii mitä parhaiten.

Leinosen puheissa tulee usein esille hänen kokkitaustansa ja intohimo makunautintojen luomiseen. Every Beer I Take inspiroitui suuresti Rekolan Panimon omistautumisesta olutmaailman kulttuurikasvatukselle. Yhdessä hyvän ruuan kanssa maittava olut on paljon enemmän kuin 1+1. Leinosen keittiötausta tulee esille myös aitojen raaka-aineiden arvostuksena. Olut tehdään käsityönä, jolloin samankin bissen maku saattaa vaihdella. Kun ollaan tekemisissä elävien tuotteiden kanssa, joskus raaka-aineista irtoaa enemmän makua ja joskus vähemmän. Leinonen pitää käsityötä kuitenkin rikkautena. Rekolan Panimon tarkoituksena on nimenomaan tuottaa makuelämyksiä, jolloin erilaisten oluiden tekeminen ja testaaminen on mahdollista. Leinosen sanoin:

”Pieni laiva kääntyy nopeasti, kun taas isot bulkit seilaavat samaan suuntaan.”

Every Beer I Take ihastui raikkaaseen Kesäkolliin, uudenlaiseen inkivääriolueen, joka ei kallistunut liikaa polttelevuuden tai sokerisuuden suuntaan vaan erottui muista inkiväärioluista nimenomaan tuoreudellaan. Tämän kesäkollin kehtaa viedä vanhempienkin ruokapöytään. Funky Luomu oli ”perusmaltaiseksi” eläväinen ja makeako. Every Beer I Take suosittelee hillon sijaan nappaamaan Funkyn pikkujoulupöytään rasvaisia juustoja täydentämään.

Kannattaa myös tutustua Jari Leinosen Tuoppi & Sapuska -blogiin, jossa hän vinkkaa lisää herkullisia oluen ja ruuan makupareja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *