Mallaskosken panimo – Synkkyydestä syntynyt, Jyri Ojaluoma

Pohjalaiseen periksi antamattomuuteen tukeutuva Mallaskosken panimo on Jaakko Ilkan perillisen, Jyri Ojaluoman työn hedelmä. Päätä on hakattu seinään niin kauan, että seinä on antanut periksi ja Mallaskosken panimo on ansainnut paikkansa Suomen pienolutpanimoiden kärkijoukoissa. Mallaskoski on perinteitä kunnioittava, maalaismaisemasta inspiraationsa ammentava seinäjokelainen panimo, jonka ensimmäiset oluet tuotiin markkinoille jo hyvissä ajoin ennen pienpanimobuumia 1999. Oluen juojien iloksi synkkyydestä syntyneitä oluita on kertynyt noin 100, mukaan lukien kaikki seasonalit ja yhteistyöoluet. Panimomestari Ojaluoman parhaimmat ideat saavat alkunsa yksityiskohdista: ruuasta, viinistä tai tilanteesta, joiden hienouksia pyritään olueen ujuttamaan.

Mallaskosken hanoista laseihimme kaatui Märzen ja Red Ale. Märzen on miedosti humaloitu, tamperelaiselle Gastropubille suunniteltu vaalea Oktoberfest -olut. Alun perin Joonas Kokkosen ja Juha Sorsan resepti on Mallaskosken muokkaama, eikä kuulu panimon vakiovalikoimaan. Ojaluoman mukaan Märzen on nykytrendeistä poikkeava perusolut, joka on tehty useimpien oluen ystävien makuhermoja miellyttämään. Manselaiseen morotteluun siis aivan täydellinen bisse.

Red Ale on helsinkiläiselle Bar Favelalle tehty olut, eikä myöskään kuulu Mallaskosken tavanomaiseen kattaukseen. Favela halusi valikoimaansa oman oluen ja Ojaluoma näki tarkoitukseen sopivan punasävyisen alen. Red Alea pantiin tietty maali mielessä ja oluen väri on juuri siellä missä pitääkin.

Every Beer I Taken maistelumietelmät: Märzen oli mieto ja miellyttävä, mukavuusalueella pysyttelevä olut suomalaiseen makuun. Jäsenemme kyllä ymmärtävät, että tamperelaista yhteistyöhalukkuutta on helpompi ylläpitää peruspitkän kuin ”eksoottisempien” oluiden äärellä. (Toim. huom. Every Beer I Take on syntyjuuriltaan turkulaisen ja henkisesti turkulaisen yhteistyöblogi.) Red Ale kumottiin ”seksikkään partakaverin” juttujen äärellä niin nopeasti ja nautinnolla, että maistelumietelmiä kyseisestä oluesta ei tallentunut. Lämmin muisto kuitenkin jäi. Suosittelemme lämpimästi piipahdusta Bar Favelan hanoille, jos kiinnostus heräsi.

Mallaskosken oluita löytää muun muassa Alkon valikoimasta, laadukkaista ruokakaupoista ja olutravintoloista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *