Olutta joulupöytään!

Every Beer I Take maisteli neljä kausiolutta, jotta sinun ei tarvitsisi kokea samanlaista makujen ja tunteiden sekametelisoppaa joulukiireiden keskellä. Valikoimme oluita koto-Suomesta ja rapakon takaa. Lue arviomme ja valikoi joulupöytääsi sopivat maut.

Norwegian Jul Porter Kringly Kris 4,7%

Maa: Norja

Oluttyyppi: Porter

Kuvaus vapaasti suomennettuna: Täyteläinen ja tumma porter, joka tarjoaa tasapainoisia suklaan, kahvin, mokan ja kanelin makuja. Tämä joulupano on jännittävä joka korkkauksella. Hyvää joulua!

Norjantaitajille tässä vielä tarkemmin: En fyldig og mørk porter som byr på en velbalansert smak av sjokolade, kaffe, mokka og kanel. Et julebrygg som er like spennende ååpne hver gang. God jul! Innhold: Vann, kakaobønner, laktose, krydder, gjær, malt og humle. Serveringstemperatur 8 grader C.

Every Beer I Take haisteli ennen kuin maisteli. Tuoksussa aistimme ensimmäiseksi vahvan kahvin vivahteet. Kulauksen otettuamme, maku miellytti molempia – erityisesti tumman oluen ystävää Nooraa. Sattumalta oluen kylkeen eksyi riisipuuro, joka vei makunystyrämme jälkiruokapöytään ja hitaisiin kahvihetkiin. Molemmat yhtyivät ajatukseen, että tämä olut löytää itsensä joulun ajan jälkiruokapöydästä, mutta sopisi myös liharuokien kylkeen. Maku ei välttämättä itsessään johdattele suoraan jouluun, mutta joulusaunaan kylläkin. Miellyttävä, lempeä ja sopivan tuhti olut.

Pisteet joulun kunniaksi pipareissa: Noora 4.5 piparia ja Lotta 4.0.

IMG_8672

Old Tom Ginger Strong Ale 6,0%

Maa: Englanti

Oluttyyppi: Strong Ale

Kuvaus vapaasti suomennettuna: Oluen panemiseen on käytetty kiinalaista inkivääriä ja kasviuutteita. Old Tom Ginger on varsin eläväinen olut!

Sama natiivilla kielellä: Specially brewed using an infusion of Chinese bruised ginger root and botanical extracts, Old Tom Ginger is a lively breed indeed.

Oluessa on todella makea tuoksu, joka johdatti Every Beer I Taken ovelasti harhaan. Tuoksusta tuli mieleen Ginger Joe -tyyppiset teollisen makeat inkiväärioluet, mutta todellisuus iski vasten kasvoja ensi kulauksella. Olut oli maultaan tymäkän inkiväärinen ja jäi polttelemaan kurkunpäätä. Koimme, että Old Tom Gingerin yhdistäminen joulupöydän antimiin voi olla haasteellista. Oluen vahvat ja mausteiset sävyt soveltuvat ennemmin aperatiiviksi tai ruuanlaittoon. Nauti harkiten.

Piparipisteet: Noora 2.5 ja Lotta 2.0 piparia.

Lentävät lauseet maistelun keskellä: ”Odotin enemmän”, ”Yllätyin kaikesta”, ”Kuivakakun kanssa”, ”Vahvaa on.”.

(Sivuhuomautuksena, Old Tom Ginger on valittu maailman parhaimmaksi yrtti- ja mausteolueksi. Every Beer I Take haastaa tämän arvion.)

IMG_8693

Suomenlinnan Panimo Old Greig 7,0%

Maa: Suomi

Oluttyyppi: Ale

Kuvaus: Old Greig on mahonginpunertava ja täyteläinen winter warmer. Sen tuoksussa on aistittavissa makeaa hedelmäisyyttä sekä voimakasta maltaisuutta. Jälkimaussa lempeää mausteisuutta.

Old Greigin herkullinen, mahonkinen väri nosti Every Beer I Taken odotukset korkealle. Tuoksu oli raikkaan hedelmäinen ja suoraviivainen ja korreloi oluen maun kanssa. Edeltävän Old Tom Gingerin pippurinen potku saattoi tosin muuttaa aistikokemustamme hieman. Suhteellisen kepeä maku miellytti molempia maistelijoita. Kaikessa simppeliydessään, Old Greig sopii nautittavaksi läpi koko jouluaterian.

Piparipisteet: Noora 4.0 ja Lotta 4.5 piparia.

IMG_8727

 

Prykmestarin Vahva Joulubock 7,0%

Maa: Suomi

Oluttyyppi: Vahva lager

Kuvaus: Vahva Joulubock on tasapainoinen ja makuhermoja hivelevä nautinto, jonka kruunaa häivähdys jouluista neilikkaa. Olut kypsytetään pitkään panimon käymistankeissa alhaisissa lämpötiloissa.

Vahva Joulubock oli maisteluissamme ainut olut, jonka piparkakkumainen, mausteinen tuoksu loi heti mielleyhtymän jouluun. Ensimmäinen kulaus vei kuitenkin jalat alta: olueen lisätty neilikka peitti kaikki muut maut alleen. Suolainen, etikkainen maku synnytti ajatuksen maustekurkusta. Joulupöydässä yhdistäisimme tämän oluen henkilökohtaisten inhokkien sienisalaatin, sillien ja rosollin pariksi. Every Beer I Take koki ristiriitaisia tunteita Vahvan Joulubockin tuhansien makujen aallokosta. Tiivistettynä, ”liten gurkan här”.

Piparipisteet: Noora 2.0 ja Lotta ei häkellykseltään saanut puserrettua arviota tästä. Neilikan ystäville kuitenkin 5/5.

IMG_8772

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *