Fat Lizard Brewing Co. – Tuomas Koskipää

 

Tuomas Koskipään ja Heikki Ylisen yhteistyönä syntynyt Fat Lizard sai ideansa kielimatkalla Kaliforniassa -93, missä miehet tykästyivät paikallisen, tuoreen oluen makuun. Vuonna 1977 syntyneet herrat olivat jo nuoruudessaan Suomessa tutustuneet laajempaan olutvalikoimaan ja tottuneet juomaan hyviä mallasjuomia. Länsirannikon pore tarttui nuoriin miehiin ja kotitestailu alkoi. Ylinen pani olutta isänsä kanssa ja itsekseen, ja kaverukset tekivät yhteistyötä muun muassa Lahden Akateemisen Olutseuran, Kepardin kanssa. Olutmaailman päheys vei mennessään ja 101 California Pale Ale lanseerattiin helmikuussa 2015. Fat Lizardin ensimmäinen olut toimii myös hyvänä timanttina yrityksen pääajatuksesta: tuoretta olutta ja coolia meinikiä.

Valikoimme Läskin Liskon valikoimasta 101 California Pale Ale:n ja Total BS:n.  Kalifornian oluessa on käytetty Cascade- ja Amarillohumalia, joita voidaan pitää keskeisinä amerikkalaisina lajikkeina. 101 California Pale Ale on Fat Lizardin myydyin, helposti juotava sekä ruokajuomaksi sopiva olut. Sataykkösestä tehtiin noin 20 versiota, kunnes päästiin länsirannikon raikkaaseen ja maukkaaseen makuun. Kyseinen olut on myös Koskipään autiosaariolut; olut, jota hän joisi ainoana juomana loppuelämänsä.

Total BS, tai jäsenemme lukihäiriön tuloksena uudelleen nimetty ”bee viis”, on yhdessä Brewdog Helsingin kanssa tuotettu erikoisempi black saison -olut. Total BS on Fat Lizardin valikoimasta selkeästi poikkeava, ranskalaistyyppinen maalaisolut. Olut on lämpimässä käytetty, erittäin tumman sävyinen mutta yllättäen kevyt ja hapokas. Hapokkuus on huijattu käyttämällä maitohappoa oluen teossa. Tyypiltään saison on olut, jota Koskipään mukaan juuri kukaan ei osaa määritellä. Myös Total BS on päättömien käymislämpötilojen yllätyksellinen tuotos ja tiettävästi ensimmäinen musta saison luokassaan.

Amatööriharrastelijoiden suussa 101 California Pale Ale oli kepeä olut, josta selkeästi pystyi poimimaan tekijöiden mainostaman tuoreuden. Total BS oli yllätyksellinen; värinsä puolesta olut antoi olettaa tummalle oluelle ominaista syvää ja raskasta makua, mutta olikin kevyt ja vivahteikas.

Tavallisen kaduntallaajan kaivatessa liskomaisia olutelämyksiä, niitä tarjotaan varmimmin seuraavissa paikoissa:

Helsinki:

Black Door

One Pint

Stone’s

Espoo:

The Gallows Bird Public House

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *