Olutmestarin Export Pils

Reilu viikko takaperin julkistettiin Sinebrychoffin kanssa yhteistyössä pantu Olutmestarin Export Pils, jonka reseptiikan takana on vuoden 2016 olutmestari Antti Peltonen. Julkistus pidettiin Helsingin Rymy-Eetussa olutlajin saksalaisia juuria kunnioittavassa miljöössä. Every Beer I Take oli puolittain paikalla, sillä toinen bloggarimme Lotta oli tuolloin nauttimassa saksalaisia oluita vieläkin autenttisemmassa ympäristössä, Berliinissä. Oluen maistelu ja mestarin haastattelu jäivät siis minun kunniakseni.

Aloitetaan oluesta:

Oluttyyppi: Export Pils
Alkoholipitoisuus: 5,6%
Maltaat: kotimainen pilsner-mallas
Humala: saksalainen Hallertau Tradition

Tämä ilahduttava ”perusbisse” oli varsin mainiota vaihtelua IPA- ja APA-aalloilla seilaavaan olutskeneen. Yksinkertaisista raaka-aineista oli saatu aikaan tasapainoinen ja selkeä pils, jonka rapsakka humalointi toimii mukavana piristysruiskeena tehden oluesta raikkaan makunautinnon. Sopii ehdottoman hyvin rasvaisemman ruoan kyytipojaksi.

exportpils

Sitten itse mestarista:

Rovaniemeläinen Antti Peltonen on työskennellyt ravintola-alalla lähemmäs 22 vuotta eli melkein koko allekirjoittaneen eliniän. Ehtiihän siinä jo kokemusta kertyäkin! Olutmestarikisaan mies osallistui tänä vuonna neljättä kertaa. Kisoihin lähteminen oli Peltosen mukaan monen tekijän summa: vanhalta työpaikalta muutama kollega oli kisoissa aiemmin käynyt, kokemusta kilpailutilanteista oli hankittu nuorempana drinkkikisoista ja kun Olutmestarikisan pääpalkinnoksi vaihtui oman oluen paneminen, alkoi vanha kisasuola janottaa.

Neljäs osallistuminen oli hilkulla jäädä tekemättä, mutta Peltosen mieltä kaivertaneet aikaisempien vuosien suoritukset saivat miehen kisaamaan vielä viimeisen kerran. Tavoitteena olikin tehdä omia standardeja vastaava suoritus, jotta kisahommista voisi hyvillä mielin eläköityä. Ja toden totta miellytti suoritus tuomaristoakin, kun Antti Peltosesta tehtiin olutmestari vuosimallia 2016.

Voiton jälkeen alkoi tiukka tuotesuunnittelu, jossa spesifioitiin mitä raaka-aineita oluentekoon käytetään. Sinebrychoffin väki otti Peltosen ideat avoimesti vastaan, eikä mistään tarvinnut tinkiä. Idea pilsin tekoon syntyi halusta tehdä perinteitä kunnioittava sakemanni, vastapainoksi olutmaailmaa tällä hetkellä hallitseville övereille olutmauille. Päätökseen vaikutti myös lanseerauksen ajankohta sekä mestarin kotikonnut, missä pils ei ole tällä hetkellä niin vahvasti esillä. Jännitysmomenttina pilsin teossa on onnistumisen pakko. Yksinkertaiset reseptit eivät jätä varaa virheille, vaan tuotteen on oltava tismalleen suunnitelmien mukainen.

Miksi tätä pilsiä sitten kannattaa tilata ennemmin kuin muita pilsnereitä? Peltosen mukaan oluessa on älyttömän onnistunut humalointi, runko on hyvä ja lajityypilliset ominaisuudet löytyy. Tai kuten mestari leikkisästi letkautti: ”Tää on parempi kuin ne muut!”

juu

Jos kiinnostus olusta kohtaan heräsi, suuntaa lähimpään olutravintolaan tilaamaan tuopponen. Tätä olutta ei nimittäin kauppatavarana myydä. Tarkemmat tiedot olutta jakelevista ravintoloista löydät osoitteesta http://www.houseofbeer.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *