Gabe Barry – Brooklyn Brewery

Viime vuoden Helsinki Beer festivaaleilla tapasin Brooklyn Breweryn edustajan Gabe Barryn. Siinä rupatellessamme oluesta kerroin, että suunnitelmissani on suunnata muutamaksi kuukaudeksi Brooklyniin seuraavana keväänä. Gabe tokaisi vieraanvaraisesti tähän, että laitapa viestiä kun tulet, niin pääset kurkkaamaan miltä hommat näyttää pääkallopaikalla Brooklynissa. Kuinka ollakaan, kaikki nämä suunnitelmat toteutuivat ja niinpä pääsin yksityistourille upean Gaben kanssa Brooklynin panimolle Williamsburgiin.

Brooklynin historiasta sen verran, että 1800-luvulla Brooklyn nautti eri kulttuuritaustoista peräisin olevien oluenpanijoiden tuotoksista ja keräsi mainetta yhtenä Amerikan keskeisimmistä olutkaupungeista tarjoten lopulta huimat 10% koko maan oluttuotannosta. 1900-luvun mukanaan tuomat humalakato ja alkoholinkieltolaki kuitenkin iskivät rajusti panimoiden taloudelliseen tilanteeseen ja suurin osa panimoista lopetettiin. Brooklyn Breweryn tarina on alkanut journalisti Steve Hindin ja pankkiirismies Tom Potterin käsissä, kun ystävykset päättivät tarttua Brooklynin olutkulttuuria sarvista 1980-luvun puolivälissä. Ystävykset taivuttelivat mukaan myös legendaarisen graafikon Milton Glaserin luomaan panimolle miesten ideologiaa henkivän logon ja näin matka kohti kansainvälisesti tunnettua pienpanimoa alkoi.

Williamsburgissa sijaisteva panimo on avattu nykyiselle paikalleen vuonna 1996 Garrett Oliverin astuessa mukaan yhdeksi olutmestareista. Tätä ennen kyseinen rakennus on toiminut muun muassa matchatehtaana ja kosmetiikkavarastona.  Panimon lisäksi rakennuksessa sijaitsevat toimistotilat ja tasting room, joka täyttyy panimon työntekijöistä, kutsuvieraista ja kadun tallaajista monena päivänä viikossa. Gabe kertoi tasting roomin sulkevan ovensa lähikuukausina ensimmäistä kertaa avaamisensa jälkeen, kun tila remontoidaan vastaamaan paremmin nykypäivän tarpeita.

Siirrytäänpä sitten itse kierrokseen. Gabe vei minut tuttavallisesti ympäri panimoa, esitteli minut välineistölle sekä vähän väliä vastaan tuleville työntekijöille ja kertoi panimon historiasta, kuin olisi itse elänyt läpi aikakausien. Mielenkiintoinen detalji liittyi Suomestakin nyt saatavaan Brooklyn Ber Air -olueen. Gabe kertoi sourien panemisen suuremmassa mittakaavassa olevan panimolle vielä uutta, joten Suomi on yksi onnekkaista ulkomaista, jonne olutta on riittänyt myyntiin. Hurraa!

Uskoisin monelle Brooklyn Breweryn oluiden olevan enemmän tai vähemmän tuttuja, joten tahdonkin keskittyä kertomaan Gabe Berryn taustoja ja fiiliksiä vierailulta. Gabe siirtyi Brooklyn Brewerylle 2013 aluksi pyörittämään tasting roomia. Intohimoinen Barry kuitenkin näki panimon toiminnassa kehittämisen varaa ja toi esille omia ideoitaan, joka johti uuden pestin luomiseen olutkouluttajana ja yhteisölähettiläänä. Kertoessaan tarinaansa nainen toteaa löytäneensä kodin Brooklyn Brewerystä ja on siitä valtavan kiitollinen. Nykyisin Gabe kouluttaa muun muassa panimon myynti- ja markkinointitiimejä sekä kotimaassa että ulkomailla ja kehittää erilaisia koulutuksia panimon sisällä. Työ on alati muuttuvaa, mutta keskeisenä elementtinä toiminnassa ovat panostaminen ihmisiin ja brändin esille tuomiseen, sekä Brooklyn Breweryn ideologian jakaminen. Panimon eetos kumpuaa vahvasta yhteisöllisyydestä, laadukkaan oluen ja sen historian kunnioittamisesta, sekä jatkuvasta kehityksestä.

Kierroksen aikana Gabe heitteli vitsejä sinne sun tänne, kyseli kuulumisia vastaantulevilta henkilöiltä ja kertoi hauskoja sattumia, joita panimolla on aikojen saatossa tapahtunut. Panimon meininki vaikutti juuri siltä, mitä Brooklyn Brewery itselleni edustaa; perinteitä, katu-uskottavuutta ja upeita tyyppejä. Kierros päättyi takapihan grillijuhliin oluenpanija Kevin Earlyn syntymäpäivien kunniaksi. Illan kruunasi synttärisankarin korkkaama Kiwi’s Playhouse sour ale, joka oli yksi parhaista maistamistani oluista viime vuoden Helsinki Beer festivaaleilla ja jopa yksi kaikkien aikojen suosikeistani ikinä. Tästä pääsimmekin täyden ympyrän takaisin alkuun, joten päättyköön tarinani tähän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *