Birra Anima

Hyvää olutta löytyy toisinaan yllättävistäkin paikoista! Sain kutsun mennä tutustumaan italialaisen panimon Birra Animan oluisiin Helsingin Matkamessuille. Kaksi tekijää tässä yhtälössä epäilyttivät jo ensikuulemalta – Matkamessut ja italialainen olut. Olen toki aiemminkin saanut kunnian maistella italialaisen panimo Antica Contean erinomaisia oluita, mutta lähtökohtaisesti Italia olutmaana on varsin alkutekijöissään. 

Näiden ennakkoluulojen saattelemana saavuin Matkamessujen “virkistysosastolle”, jossa minut otti vastaan Alberto (sukunimeään hän ei vaatimattomasti halunnut paljastaa, vaan totesi etunimen riittävän vallan hyvin). Ensi töikseen Alberto kertoi hieman panimon synnystä. Birra Anima on vuonna 2011 toimintansa aloittanut panimo, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Demonten kaupungissa. Panimon tarkoituksena on ollut alusta alkaen tuoda Italia maailmankartalle laadukkaana oluen tuottajana. Eli niin sanotusti sata lasissa liikenteeseen! Alberto kertoi oluiden idean nousevan italialaisesta kulttuurista, jossa juoma nautitaan aina ruoan kera. Italialainen ei mene baariin istumaan tuoppi kourassa, vaan juoman kylkiäisiksi nautitaan vähintään pientä suolaista tai usein voimakkaitakin makuja omaavia antipastoja. Näihin makuihin yhdistyvät panimo Birra Animan tasapainoiset oluet.

Alberto esitteli panimon oluita, jotka olivat keränneet palkintoja muun muassa New Yorkin ja Los Angelesin kansainvälisissä olutkilpailuissa. Oluiden ulkomuoto oli hyvin pelkistetty ja hauskana yksityiskohtana kaikissa pulloissa oli metallikorkin sijaan juhlallisesti poksahtava “skumppakorkki.”  Oluet oli nimetty historian merkkihenkilöiden, kuten Cleopatran, Mozartin ja Newtonin mukaan. Enteilikö oluiden nimet kenties voitokasta asennetta, jolla panimo on itsensä polkaissut käyntiin? Todettakoon, että ennakkoluulot hälvenivät maistelun yhteydessä ja oluet toinen toisensa jälkeen vakuuttivat maistelijansa. Birra Animan oluista on turha hakea räjähtäviä makuyhdistelmiä, joista keskustellaan vielä kolmen seuraavankin oluen ajan. Nämä oluet hurmaavat hienostuneisuudellaan ja mukavalla kepeydellä, joka houkuttelee yhdistelemään oluita erilaisten ruokien kanssa.

Kahden hengen maisteluraatimme vakuuttui erityisesti panimon blond ja red alesta. Anastasia blond ale aloitti maistelukierroksemme ja säväytti raikkaudellaan. Tämä tasapainoinen ja virtaviivainen olut oli mukavan simppeli olematta tylsä. Alberto kuvaili oluen sopivan kalan, kanan tai vihannesten kylkeen ja allekirjoittaneen mukaan suomalaiseen tyyliin myös kesäterdelle ihan vain janojuomaksi.

Panimon red ale oli nimetty italialaisen näytelmäkirjailija Dante Alighierin mukaan. Tämä 7,8 prosenttinen red ale hurmasi maistelijansa maltaisella, hieman makealla ja varsin tasapainoisella makumaailmallaan. Alberton mukaan Dantea suositellaan nautittavaksi juustojen ja lihan kera. Olutta maistellessa nämä maut pystyi hyvin kuvittelemaan kyseisen oluen kylkeen.

Tällä hetkellä Animan oluita saa metsästää Suomesta tuuripelillä, sillä oluen maahantuoja ei vielä suostunut paljastamaan tahoja, joiden kanssa kauppaa on käyty. Tarkoituksena on kuitenkin saada Birra Animan oluita Alkon sekä muutamien hotelliketjujen ja ravintoloiden tarjontaan. Kävi ilmi, että eräs hotelli oli tilannut olutta hotellissa järjestettävää hääjuhlaa varten. Juhlajuomiksi Birra Animan oluet sopivatkin vallan mainiosti, sillä makumaailma on moneen suuhun sopiva ja ruokajuomaksi erinomainen.

Kuvat: Roosa Karhu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *